انواع قارچهای خوراکی در دنیا
انواع قارچ خوراکی
شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید بیش از ده هزار نوع قارچ در جهان وجود دارد، از آنجایی که درصد زیادی از گونههای قارچ هنوز ناشناخته است، این تعداد میتواند بیشتر هم شود.
قارچ خوراکی انواع متنوعی دارد که نوع دکمهای آن نسبت به سایر انواع، شناختهشدهتر هستند، در ادامه قصد داریم تا چند مورد از مهمترین قارچهای خوراکی را به شما معرفی کنیم که ممکن است در فروشگاهها به چشمتان بخورد:
-
قارچ دکمه ای (Button Mushrooms)
قارچ دکمهای سفید از پرطرفدارترین انواع قارچ خوراکی است. این نوع قارچ، معمولترین و ملایمترین طعم را میان قارچها دارد.
تقریبا بیشتر قارچهایی که در بازار و فروشگاهها میبینیم، قارچ دکمهای است که به صورت خام و پخته مصرف میشود. میتوان از این نوع در تهیه غذاهای مختلف مانند سوپ، پاستا، پیتزا، لازانیا و… استفاده کرد. این نوع قارچ همچنین به شکل کنسرو و خشک شده قابل دسترسی و استفاده است.
-
قارچ کرمینو یا کرمینی (Cremini Mushrooms)
قارچهای کرمینو که به قارچ قهوهای ایتالیایی نیز معروف هستند، به طور طبیعی کلاهک تیره رنگی دارند و رنگ آنها متمایل به قهوهای روشن تا تیره است. این قارچها بزرگتر از قارچ دکمهای و گرانتر هستند. این نوع قارچ جایگزین مناسبی برای قارچهای دکمهای در انواع سوپ و پیتزا است که طعم فوق العادهای به آنها میبخشد.
-
قارچ پورتوبلو (Portobello Mushrooms)
قارچ پورتوبلو یا قارچ پهن یا قارچ با چتر باز نوعی دیگر از قارچ خوراکی است که کلاهک آن بزرگ و باز است. این قارچ برای اولین بار از ایتالیا به سراسر جهان معرفی و ارسال شد.
این نوع قارچ به خاطر بافت پهن خود مناسبترین گزینه برای قارچ شکم پر است و همچنین به دلیل گوشتی و آبدار بودن برای تهیهی بیشتر غذاها نظیر ساندویچ، پیتزا، پاستا، انواع سس، املت و… مناسب است؛ اما ممکن است در سوپ ظاهر خوبی نداشته باشد.
-
قارچ مایتاکه (Maitake Mushrooms)
قارچ مایتاکه نوعی قارچ خوراکی است که تحت عنوان “مرغ جنگل” یا “قارچ سرگوسفندی” هم شناخته میشود. چینیها و ژاپنیها از این قارچ از دیرباز در غذاهای خود استفاده میکردند. قارچ مایتاکه عموما بر روی درختهای بلوط رشد میکند و از آن به عنوان جایگزین گوشت در تهیه انواع پیتزا و غذاهای دیگر استفاده میشود.
-
قارچ جوجه تیغی (Hedgehog Mushroom)
این نوع قارچ که به دلیل داشتن عطر و طعم شیرین، به دندان شیرین هم معروف است. به خاطر رنگ زرد یا نارنجی کلاهکش به راحتی قابل تشخیص است. شما میتوانید از این قارچ به صورت سرخ شده، آبپز و حتی ترشی استفاده کنید. این قارچ ترد بوده و طعم گوشتی مانندی دارد.
-
قارچ مورل (Morel Mushroom)
ظاهر مخروطی و اسفنجیشکل، باعث تمایز ظاهر قارچ مورل از سایر قارچهای جنگلی شده است. پیدا کردن این قارچ کار سختی بوده و از این رو نیز قیمت بیشتری از سایر قارچها دارد. معمولا حتی افرادی که علاقهای به قارچ ندارند، از این نوع قارچ خوراکی خوششان میآید.
-
قارچ شیاتاکه (Shiitake Mushrooms)
قارچ شیاتاکه که معمولا از آن در غذاهای آسیایی استفاده میشود، کلاهک قهوهای رنگ تیره به شکل چتر دارد. اگر قارچ شیاتاکه را به صورت تازه تهیه کنید، متوجه عطر و بوی جنگلی آن خواهید شد. پزشکان جنوب شرقی آسیا از دیرباز از این قارچ برای تهیه دارو استفاده میکردهاند.
سایر قارچهای خوراکی
علاوه بر این هفت مورد که از مهمترین قارچهای خوراکی در دنیا هستند، موارد زیر نیز در غذاهای مختلف و به عنوان خوراکی استفاده میشود :
- قارچ صدفی Oyster Mushrooms))
- قارچ انوکی (Enoki Mushrooms)
- قارچ بیچ (Beech Mushrooms)
- قارچ شیپوری درشت (King Trumpet Mushrooms)
- قارچ قیفی (Chanterelle Mushrooms)
- قارچ گوشت خوکی (Porcino Mushrooms)
- قارچ بلویت جنگلی (Wood Blewit Mushrooms)
- قارچ ریشی (Reishi Mushrooms)
- قارچ یال شیر (Lion’s Mane Mushrooms)
- قارچ ماتساتاکه (Matsutake Mushrooms)
قارچ خوراکی پرورشی در ایران
به طور معمول در فروشگاههای ایرانی، قارچ دکمهای بسیار بیشتر از انواع دیگر آن یافت میشود. پس از آن قارچ صدفی و بعد از این دو قارچهای شیتاکه و انوکی نیز بیشتر از قبل در بازار ایران موجود است؛
نکات پایانی درباره مصرف قارچ خوراکی
- توجه داشته باشید که شما باید از بین گونههای مختلف قارچ، گونهای را انتخاب کنید که مناسب مصرف انسان باشد. همچنین باید قبل از مصرف قارچ، آن را به خوبی تمیز کنید و در صورت نیاز بپزید.
- هنگام خرید قارچ توجه داشته باشید کلاهک آن کامل شکل گرفته و جایی از آن کنده نشده باشد. به یاد داشته باشید که روی کلاهک نباید نقاط نرم و شبیه فساد و پوسیدگی وجود داشته باشد. قارچ تازه باید کمی رطوبت داشته باشد؛ ولی به هیچ عنوان نباید لزج و خیس باشد. اگر قارچ خریداری شده بوی ترشی یا ماهی میدهد، از مصرف آن خودداری کنید.
- شما میتوانید متناسب با نیاز خود قارچ را به صورت خام، آبپز، سرخشده و سوخاری استفاده کنید. فقط در این باره به اندازهی قارچ توجه داشته باشید.